Jak pomagamy?

Fundacja Ernesta ukierunkowana jest na kompleksową pomoc osobom, które znalazły się w trudnej sytuacji położniczej i okołoporodowej.

Naszym wsparciem obejmujemy kobiety, które doświadczyły:

• - poronienia ciąży,
  • - terminacji ciąży,
  • - martwego urodzenia,
  • - porodu przedwczesnego,
  • - ciąży z nieprawidłowościami prenatalnymi,
  • - ciąży zagrożonej.

Pomagamy również ich partnerom oraz bliskim.

Nasze działania kierujemy również do rodziców dzieci przedwcześnie urodzonych.

Celem fundacji jest także podnoszenie standardów opieki nad pacjentami instytucji położniczo - ginekologicznych poprzez wsparcie i szkolenie personelu medycznego.

Wsparcie psychologiczne

Głównym filarem naszej pracy jest pomoc psychologiczna. Wraz z założeniem fundacji uruchomiliśmy live chat. Dzięki niemu jesteśmy w stanie pomagać w aktualnym czasie. Nasz przeszkolony zespół jest dla Was dostępny sześć dni w tygodniu. Udzielamy wsparcia informacyjnego oraz psychologicznego.

Aby skorzystać z live chat’u należy napisać do nas na Facebooku (https://www.facebook.com/fundacjaernesta/) lub poprzez dymek czatu w prawym dolnym rogu strony internetowej.

Uruchomiliśmy również telefoniczną linię wsparcia; jeśli chcielibyście skorzystać z takiej formy pomocy, to zapraszamy do kontaktu:

22 350 00 50 (nr wew. do wsparcia psychologicznego - 1)

Jeśli nie jesteście gotowe i na powyższe formy wsparcia, to zachęcamy do kontaktu poprzez e-mail:

Wsparcie rodziców wcześniaków

Na naszym live chacie możecie również porozmawiać z ekspertką przez doświadczenie, czyli mamą wcześniaka. Jest to szansa na rozwianie nurtujących Was pytań i otrzymanie szeroko rozumianego wsparcia.

Wsparcie prawne

Wiemy, że możecie mieć pytania z zakresu praw i świadczeń przysługujących po stracie.

Pomoc prawną w tym zakresie możecie uzyskać pisząc na adres:

Lub dzwoniąc pod numer telefonu:

22 350 00 50 (następnie wybierając 2)

Artykuły

Na naszej stronie znajdziecie również serię artykułów psychologicznych, prawnych, informacyjnych. Ponadto macie okazję przeczytać historie napisane przez osoby, które doświadczyły trudnych sytuacji jak strata, żałoba, kryzys. Wierzymy, że te teksty dodadzą Wam otuchu i będą dla Was pomocne.

Konsultacje dla wcześniaków

Rodzice dzieci urodzonych przedwcześnie mogą liczyć na wsparcie fundacji. Na naszej stronie dostępny jest live chat, za pośrednictwem którego rodzice wcześniaków mogą uzyskać wiele cennych porad oraz profesjonalne wsparcie psychologiczne.

Intensywnie pracujemy nad tym, aby rodzice wcześniaków znaleźli na naszym blogu artykuły specjalistów oraz rodziców wcześniaków. Zależy nam na tym, by oswoić rodziców z sytuacją, która niewątpliwie ich zaskoczyła.

Organizujemy dni darmowych konsultacji specjalistycznych dla dzieci urodzonych przedwcześnie. Psycholożka, Teraputka Integracji Sensorycznej, Fizjoterapeutka oraz Neurologopedka są gotowe wesprzeć wcześniaków swoim doświadczeniem.

Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem:

Szkolenia

Organizujemy szkolenia dla kadry medycznej z zakresu praw przysługujących po poronieniu i martwym urodzeniu oraz z komunikacji z pacjentką i jej bliskimi. Szkolenie prowadzi prawniczka oraz psycholożka - część prawna trwa 2,5h, część psychologiczna 3h. Jesteśmy w stanie przyjechać w każde miejsce w Polsce, jednak nie dysponujemy salą. Jedyne czego potrzebujemy na miejscu to sala, rzutnik i flipchart. Szkolenie jest całkowicie bezpłatne. Po szkoleniu uczestnicy otrzymują dyplom ukończenia oraz materiały dotyczące obu części. Minimalna ilość osób to 20, maksymalna to 30.

Szkolenia zamknięte dla placówek medycznych:

Szkolenia otwarte dla chętnych uczestników:

Warsztaty rozwojowe

Organizujemy warsztaty dla specjalistów z położnictwa i pielęgniarstwa z zakresu dbania o własne emocje. Szkolenie ma na celu poprawienie komfortu pracy i satysfakcji z pracy, a co za tym idzie podniesienie standardu opieki nad kobietami. Warsztaty prowadzi psycholożka i trwają one 4h. Jesteśmy w stanie przyjechać w każde miejsce w Polsce, jednak nie dysponujemy salą. Warsztaty są całkowicie bezpłatne. Minimalna ilość osób to 20, maksymalna to 30. Warsztaty są kontynuacją naszego szkolenia dla personelu medycznego dlatego adresatami warsztatów są osoby, które uczestniczyły wcześniej w szkoleniu z zakresu praw przysługujących kobiecie po stracie oraz komunikacji z pacjentką i jej bliskimi.

Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem: